Home » Blog » Przestrzeń dla ludzi, czyli jak powstawało biuro Ergo Store

09.06.2016

Przestrzeń dla ludzi, czyli jak powstawało biuro Ergo Store

– Idea była jasna od początku: biuro Ergo Store miało być miejscem przyjaznym do pracy i komfortowym. Wyznaczyliśmy też tzw. strefy relaksu i obowiązkowe miejsce do segregacji odpadów – wyjaśnia architekt Agnieszka Naumczyk. Efektem jej pracy jest utrzymane w neutralnych kolorach biuro Ergo Store w Krakowie.

Adaptacja przestrzeni często bywa wyzwaniem dla architekta. Przestrzeń przy ul. Przemysłowej 13 od początku miała jednak zadanie spełnić rolę miejsca, w którym chce się pracować.

– Izabella Węgrzyn, wiceprezes Ergo Store, wiedziała, czego chce. Stworzenie miejsca dobrego do pracy  jest wyzwaniem, gdy większość pracowników biura codziennie wykonuje wiele rozmów telefonicznych. Przestrzeń trzeba było poukładać tak, żeby zapewnić im możliwie jak największy komfort wykonywania obowiązków służbowych – wyjaśnia architekt.

Przestrzeń do pracy uzupełniają wydzielone miejsca relaksu, które w razie konieczności mogą służyć za miejsce spotkań bądź rozmów telefonicznych. Całość utrzymana jest w naturalnych, przyjaznych dla oka barwach.  Założeniem było bowiem, aby środowisko pracy wpływało na pracowników w pozytywny sposób, również poprzez odpowiedni dobór kolorów.

– Pracownicy Ergo Store na co dzień mają do czynienia z projektami, które mienią się od wielu kolorów. Pracują na licznych próbkach, materiałach. „Baza” do pracy miała być neutralna kolorystycznie, żeby nie rozpraszać i nie męczyć wzroku – dodaje Agnieszka Naumczyk. Dlatego we wnętrzu dominują biel i grafit, uzupełnione pomarańczowym kolorem – firmowe barwy Ergo Store.

W biurze zachowano „betonowe” akcenty, przypominające o loftowym charakterze miejsca, ale najwyraźniej zarysowują się elementy wykonane ze sklejki sosnowej. Utrzymane są w naturalnym kolorze, który z czasem zmienia się nieco pod wpływem światła dziennego. Są też przestrzenie z cegły, które przypominają z kolei o sąsiedztwie historycznego starego, poprzemysłowego Zabłocia – mówi Agnieszka Naumczyk.

W biurze zamknięto jedynie te miejsca,  które tego wymagały, jak sale konferencyjne. Otwarta przestrzeń miała być jednak łatwa do uporządkowania. – Postawiliśmy na zamykane szafki, niewielką ilość otwartych półek. Co istotne, wymogiem stawianym przez Ergo Store było zaprojektowanie specjalnej przestrzeni przeznaczonej do segregacji śmieci. To wymóg, który w Polsce wciąż stosuje się relatywnie rzadko. Postawiliśmy na estetyczną, kolorową przestrzeń, a to przyniosło rezultaty i miejsce spełnia swoją funkcję – mówi architekt.

Naturalnym atutem biura okazało się jego położenie – Ergo Store ma dostęp do światła dziennego z dwóch stron. Dzięki temu, w biurze nie znajdziemy pomieszczeń oświetlanych jedynie sztucznym światłem. Tam, gdzie pojawiła się konieczność zamontowania lamp, wymóg ten potraktowano jako atut estetyczny. Podczas wizyty w biurze Ergo Store, warto więc zwrócić uwagę na dobór oświetlenia.

– Czułam, że z Ergo Store pracujemy w atmosferze wzajemnego szacunku i konsultacji. Reagowano także na drobne sugestie, starając się dopasować je do ogólnego konceptu. Ten projekt przyniósł mi dużo satysfakcji – kończy Agnieszka Naumczyk.

Zdjęcia: Szymon Susz/Fotografia Wnętrz, Ergo Store

Czytaj również

Jak zmieniają się współczesne ulice handlowe?
zobacz więcej

16.10.2019

Jak zmieniają się współczesne ulice handlowe?

Zmiany we współczesnym handlu związane z dynamicznym rozwojem sprzedaży internetowej wpływają nie tylko kształt współczesnych centrów handlowych,  ale powodują także ewolucję ulic handlowych, zlokalizowanych w centrach dużych miast.

Kolejny sklep Dockersa we Francji przygotowany przez Ergo Store
zobacz więcej

09.10.2019

Kolejny sklep Dockersa we Francji przygotowany przez Ergo Store

Za nami kolejna produkcja w kraju nad Sekwaną dla marki z portfolio grupy Levi Strauss. Wyprodukowany przez Ergo Store sklep znajdziemy w miejscowości Rosny-sous-Bois pod Paryżem.

ERGO STORE SP. Z O.O. SP.K.
ul. Płk. Ryszarda Kuklińskiego 17A
30-720 Kraków

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies dla prawidłowego działania oraz do celów analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Klikając przycisk „AKCEPTUJĘ” lub kontynuując korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażają Państwo na to zgodę. Korzystanie ze strony internetowej bez zmiany ustawień dotyczących tych plików oznacza, że będą one zamieszczane automatycznie w Państwa urządzeniu końcowym. Zmiany ustawień dotyczących cookies mogą Państwo dokonać w swojej przeglądarce internetowej.
Szczegóły znajdą Państwo w naszej polityce prywatności.